רבים בארץ מגלים בשנים האחרונות את האפשרות להוציא אזרחות זרה על סמך שורשים משפחתיים. רבים עומדים בקריטריונים לקבלת אזרחות פולנית, המקנה להם גם אזרחות באיחוד האירופי. תהליך זה המתבצע מול השגרירות הפולנית בישראל, מאפשר לצאצאי יהודים פולנים לממש את זכותם לאזרחות כיום. אך כיצד בדיוק מתנהל התהליך? מהם השלבים העיקריים? ומה נדרש ממבקשי הדרכון לאורך הדרך? המדריך שלהלן יסביר את הכל, לפי שלבים ומה בדיוק צריך לעשות.
שלב ראשוני, איתור וארגון מסמכים ומידע נלווה
השלב הראשונה בהיערכות לקבלת דרכון פולני מניח את היסודות להצלחתכם. תחילה יש לאסוף את כל המסמכים המעידים על הקשר המשפחתי שלכם לפולין. הביאו בחשבון שתצטרכו להראות תעודות לידה, נישואין או פטירה של ההורים, הסבים, ובמקרים מסוימים אף של הסבא או הסבתא רבא. זיכרו שכל המסמכים יהיו מקוריים או העתקים מאושרים על ידי נוטריון. במידת הצורך, תצטרכו לבצע בדיקות במשפחה ובקרב קרובים. שיחות עם בני משפחה מבוגרים, חיפוש בתיקיות מסמכים. יתכן שתצטרכו להיעזר בשירותי חברות המתמחות בחקר שורשים משפחתיים. מידע זה יכול להיות שימושי מאוד בלשם השגת האזרחות. לבסוף, יש להכין את הטפסים הנדרשים, שתצטרכו למסור בשגרירות הפולנית. כך למשל טופס בקשה לאזרחות, מילוי שאלון אישי והצהרה על כוונתכם לקבל אזרחות פולנית והנסיבות הרלוונטיות.
מה צריך לדעת על הגשת הבקשה לדרכון פולני?
לקראת הגשת הבקשה לדרכון הפולני, תצטרכו לעבור כמה שלבים:
1. קביעת פגישה בשגרירות – יש ליצור קשר עם השגרירות הפולנית לקביעת פגישה. קחו בחשבון שעד שתזומנו תצטרכו להצטייד בסבלנות כי בשל עומס זה יכול לארוך בין שבועות למספר חודשים. זיכרו להגיע לפגישה עם כל המסמכים הנדרשים.
2. הגשת המסמכים – בפגישה, יש להגיש את כל המסמכים המקוריים או העתקים חתומים. זיכרו שצריך תרגומים מאושרים לפולנית של כל המסמכים. יתכן שיבקשו מכם להשלים פרטים או טפסים, אם לא היגעתם עם הכל מוכן.
3. תשלום אגרות – יש לשלם אגרת טיפול בבקשה.
4. מסירת זיהוי ביומטרי – ייתכן מאוד שתידרשו למסור טביעות אצבעות או זיהוי ביומטרי אחר, המקובלים בדרכון הפולני כיום. זה יכול להתבצע בשגרירות באותו הזמן או במועד מאוחר יותר.
5. קבלת אישור הגשה – בסיום הפגישה, תקבלו אישור על הגשת הבקשה. זיכרו לשמור על האישור מכל משמר.
מה כדאי לדעת על הטיפול בבקשתכם, תהליך ולוחות זמנים
לאחר הגשת הבקשה, מתחיל שלב הטיפול. הרשויות הפולניות בודקות את כל המסמכים והמידע שהוגשו על ידיכם. תהליך זה יכול לארוך מספר חודשים ולעיתים גם למעלה משנה, תלוי באופי התיק ובעומס הבקשות. במהלך תקופה זו ייתכן שתתבקשו להשלים מסמכים או לספק תשובות נוספות. הרשויות בפולין עשויות לערוך בדיקות לפי ראות עיניהם או לבקש חוות דעת לאימות נתונים. לבסוף, תקבלו הודעה רשמית על החלטת הרשויות. אם הבקשה אושרה, תוזמנו לשגרירות לקבלת תעודת האזרחות ולהמשך התהליך לקבלת הדרכון הפולני.
קו הגמר – קבלת הדרכון שלכם
השלב האחרון בתהליך הוא קבלת הדרכון הפולני עצמו. לאחר אישור האזרחות תצטרכו להגיש בקשה לדרכון. מילוי טפסים לדרכון לצד תשלום אגרה ומסירת תמונת פספורט מקרבים אתכם לישורת האחרונה. הנפקת הדרכון מתבצעת בפולין ולכן סביר שתצטרכו להמתין מספר שבועות עד להגעתו לשגרירות בישראל. ברוב המקרים, ניתן לקבל את הדרכון בשגרירות בארץ ללא צורך בנסיעה לפולין. לאחר קבלת הדרכון חשוב לזכור כי יש לחדש אותו מדי עשר שנים. לסיום, הוצאת דרכון פולני תוכל לפתוח לפניכם אפשרויות רבות באירופה ומחוצה לה. בהצלחה.